İstanbul'un Su Kültürü, Sırmakeş Suyu

Yazı Boyutu
  • a
  • a
  • a
Okuma Modu

Neredeyse; tam bir asır öncesi, 1900'lü yıllardan bir gün… Yemyeşil ormanlarıyla, tertemiz havasıyla başka bir İstanbul ve bu güzelliğin tam ortasında Beykoz. Beykoz'un cennet ormanlarından kaynağını alan, cam gibi, şeker gibi, bir su. Öyle bir su ki, içen içmeye doyamıyor.

O  yıllarda Tanzimat Dönemi'nin, ünlü romancı ve gazetecilerinden  Ahmet Mithat Efendi kendi arazisi olan Beykoz Dereseki Köyün'deki özel Müezzinoğlu  ormanlarından çıkan bu suya Sırmakeş adını koyar.

2000'li yıllara geldiğimiz bugün, aynı yerde, yine Beykoz Dereseki  Köyün'de o cennet korunuyor. O cennetten Sırmakeş suyu akmaya devam ediyor. Ve Sırmakeş'in suyu yüzyıldır süren bir gelenek haline geliyor. Osmanlı İmparatorluğu 'nun  bu son döneminde diğer ülkelere gönderilen kıymetli hediyeler arasında bir damacana Sırmakeş Suyu büyük kabul görmüştür. Sırmakeş suyu saraylara tulumlara küplerle, orijinal cam şişeleriyle taşınmış , iftar sofralarında özel misafirlere Sırmakeş suyundan kahve pişirmek ayrı bir prestij sayılmıştır.