Sokak Hayvanları Basın Açıklaması

28.03.2017
Değerli hayvanseverler,

Tüm canlıların eşit yaşam hakkına inanan ve hizmetlerinde bunu ilke edinen Beykoz belediyesi, Veteriner Hizmetleri konusunda çalışmalarını kesintisiz, şefkatle ve büyük özveriyle gerçekleştirmektedir. Gururla ve fedakarlıkla yürüttüğümüz, çeşitli platformlardan övgü ve ödüller alan faaliyetlerimizde düşündüğümüz ve uyguladığımız tek kriter canların ve canlıların bize emanet olduğudur.

Son günlerde sosyal medyada haksız ve maksatlı ithamlara maruz kalan Belediyemiz bünyesinde hizmet vermekte olan Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi tüm çalışmalarını “5199 sayılı hayvanları koruma kanunu“ çerçevesinde yürütmektedir. Rehabilitasyon Merkezimiz haftanın 7 günü ziyaretçi saatleri içerisinde (10.00-15.00) ziyaretçilere açık ve şeffaftır.

5199 sayılı Hayvanları koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği Madde 20-(1) a, b, c, ç, d, fıkraları gereğince rehabilitasyonda görevli personelimiz eğitimli kişilerden oluşturulmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Uzman Veteriner Hekimler tarafından verilen “Pet Hayvanları Eğitim” sertifikalıdır. Rehabiltasyon işlemlerinin tamamı veteriner hekim kontrolünde yapılmaktadır.

Belediyemizin İBB ile hali hazırda bir protokol anlaşması vardır ve bu protokol çerçevesinde koordinasyonlu bir çalışma yapılmaktadır. Bu hususta; Büyükşehir olan illerde tüm il sınırının mücavir alan olması dolayısıyla Büyükşehir Belediyeleri tüm il sınırında ve 39 ilçe belediyesi ise kendi idari sınırları içerisinde ihtiyaç duyulan kamusal hizmetleri gerçekleştirir. Bu bağlamda 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hükümlerince İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile Yerel Belediyeler faaliyetlerini yürütmektedir. İBB ve 39 ilçe Belediyesinin tamamında yasanın belirttiği “Kısırlaştır, İşaretle ve Yerine Bırak” işlemleri sokak sokak yapılmaya devam etmektedir. İlçe Belediyemizin 1 adet Geçici Hayvan Bakım Evi bulunmakta olup, İBB ise farklı lokasyonlarda bulunan 6 adet Geçici Hayvan Bakım Evi’nde Sokak Hayvanlarının Rehabilitasyon işlemlerini yürütmektedir. Beykoz ilçemizde de bilgimiz dahilinde sokak hayvanlarının rehabilitasyon işlemlerinin (Çip Uygulama, Kısırlaştırma, Aşılama, Paraziter Tedavi) daha etkin yürütülebilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Beykoz Belediyesi görevlileri tarafından alınan köpeklerin mikroçip ve kulak küpesi ile işaretleme işlemlerini yaptıktan sonra rehabilitasyon merkezimize götürülür ve burada muayene edilir. Muayeneleri tamamlanan hayvanlar bir sağlık sorunu bulunmaması halinde İBB ekiplerine kısırlaştırılmak amacıyla teslim edilir. Kısırlaştırma işlemi yapılan hayvanlar kuduz aşıları da yapılarak en az 15 gün İBB tesislerinde müşahede altında tutulur. Post-operatif dönemini sorunsuz şekilde tamamlayan hayvanlar rehabilitasyon merkezimize getirilir ve ekiplerimiz tarafından alındıkları yerlere geri bırakılmaktadırlar.  Sonuç olarak Beykoz Belediyesi 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hükümlerine göre çalışmalarını ilçe sınırları içerinde sürdürmekte olup faaliyetlerine devam etmektedir. Beykoz Belediyesi ve İBB bu yasanın belirttiği görevleri ve sorumlulukları harfiyen yerine getirmektedir.

Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.

Beykoz Belediyesi