Hayvan Rehabilitasyon Hizmeti

2003 yılında kurulan Beykoz Hayvan Rehabilitasyon Merkezimiz 2021 Haziran ayı itibariyle gerçekleştirilen geniş kapsamlı yenileme çalışması sonucunda; Öğümce Mahallesi’nde, mevcut bakım evinin yerine kapsamlı bir projeyle hazırlanan “Beykoz Hayvan Rehabilitasyon Merkezi” ile ilçemiz şehirdeki en modern ve nitelikli merkezlerden birine kavuşmuş oldu. Beykoz Hayvan Rehabilitasyon Merkezi 11.045 m2 alan üzerine kurulmuştur. Sahada 5 Hayvan Nakil Aracı, 1 Hayvan Ambulansı ile İlçe sınırları içerisinde ekiplerimiz can dostlarımız için aralıksız çalışmalarını sürdürmektedir.

Neden Yaptık?

İlçemiz, İstanbul’da en fazla sokak hayvanı nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Bu kapsamda sokaklarımızda yaşayan sahipsiz ve muhtaç dostlarımıza daha iyi hizmet etmek anlayışıyla sağlık ihtiyaçlarına yönelik kapsamlı tedavi olanakları, kısırlaştırma, aşılama, kuaför ve her türlü bakımlarının yapılacağı ülkemizin en modern Hayvan Rehabilitasyon Merkezlerinden birini hizmete açtık.

Nasıl Hizmet Veriyoruz?

Beykoz Belediyesi Veteriner hekimleri tarafından küpeleme, aşılama, bakım ve tedavileri yapılan sokak hayvanları 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde yaşadıkları alanlara bırakılmaktadır.

Modern Ameliyathaneler, Yerden Isıtmalı Odalar

11 bin 45 metrekarelik alan üzerine kurulmuş merkezimizde 200 köpek kapasiteli, zeminden ısıtmalı 75 adet köpek barınma ünitesi, 2 köpek muayene odası, 1 köpek tedavi odası, 1 köpek ameliyathane odası ve 2 adet yoğun bakım ünitesi yer alıyor.

Kediler için de özel ünitelerin bulunduğu alanda, 1 kedi muayene odası, 1 kedi ameliyathane odası, 4 kedi bakım odası içerisinde 200 kedi kapasiteli 100 adet kedi barınma ünitesi, 1 laboratuvar, 1 röntgen görüntüleme odası, 2 ilaç odası, 2 mama ve malzeme deposu ve 1 adet soğuk hava deposu da yapılmıştır.

Modern ameliyathane operasyon setleri, masaları, ışık ve ekipmanları yanı sıra hayvanların barındığı kafesler paslanmaz çelikten, kullanışlı ve hijyenik şekilde oluşturuldu.

Merkezimizde kedi ve köpeklerin yanı sıra, kuş, tilki, sincap gibi ormanlarda yaşayan her türlü hayvanın tedavisi yapılıyor.

Sahiplendirme İşlemleri

Rehabilitasyon Merkezi’ne gelen tüm sokak hayvanlarının tedavileri sonrasında sıcak birer yuvaya kavuşması için farklı platformlarda hayvan sahiplendirme kampanyaları da yürütülüyor. Sahiplendirilen hayvanlar aşı ve kimlik kartlarıyla vatandaşlara teslim edilirken, sonrasındaki durumları belirli aralıklarla kontrol ediliyor.

Eğitim ve Sevgi Ziyaretleri

Merkezde ayrıca ilçedeki öğrencilere hayvan sevgisi aşılamak üzere 1 adet “Eğitim ve Seminer Salonu” da yer alıyor. Okullardan bakım evine belirli periyotlarla getirilecek öğrencilere hayvan sevgisi ile merkezde hayvanlara yönelik verilen hizmetler anlatılmaktadır.

Doğal Yaşam Alanı

27 Aralık 2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayımladığı ‘’Sahipsiz ve Tehlike Arz Eden Hayvanlar Hakkında ‘’ genelgeye istinaden Hayvan Rehabilitasyon Merkezinin arkasına 320 dönümlük bir araziye “doğal yaşam alanı” kurmak amacıyla çalışmalarına başlamıştır.

Hasta, yaralı ve bakıma muhtaç hayvanların rehabilitasyonu ve bakımlarının yanı sıra hayvanların kısırlaştırılması, aşılanması ve mikroçip ile kayıt altına alınması işlemleri ile yasaklı ırkların (Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanes Tosa, American Staffordshire Terrier, American Bully) ve saldırgan hayvanların kontrolü ve rehabilitasyonu için çalışmalar devam etmektedir.

Bu alan güçten düşmüş yaşlı (geriatrik), hasta tripodle ( 3bacak ) vb. hayatlarını idame ettiremeyecek sahipsiz sokak hayvanlarının etiyolojilerine uygun onların refah ve hayat kalitesini arttırmaya yönelik tasarlanmış olup ömürlerinin sonuna kadar bu alanda misafirimiz olacaklardır.

Ayrıca yasaklı ırklar, saldırgan, kuduz şüpheli ve çevre sağlığı için tehlike arz eden hayvanların rehabilitasyonu ve ıslahı açısından kullanılacak olan bu alan hayvan dostlarımız için senenin 365 günü ilgiyle hizmet verecektir.